"RTV2 Kalıp Silikonu Uygulama Alanları" konusu ile ilgili merak edilenleri yazımızda okuyabilirsiniz. RTV2 kalıp silikonu ve uygulanan
Devamını OkuBiyografi
Ahmet Aydın Atmaca-Heykeltraş ve Akademisyen
Ahmet Aydın Atmaca, MSGSÜ Heykel bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışan bir heykeltıraş ve akademisyendir.
Ahmet Aydın Atmaca 1982 yılında İstanbul'da doğdu. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nden mezun oldu. 2013 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel bölümünde Yüksek Lisans programını bitirdi. 2011-2014 yılları arasında İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmakta ve aynı bölümde sanatta yeterlik programına devam etmektedir.
1. Heykel dökümünde kullandığınız kalıp uygulama tekniklerinden bahsedebilir misiniz?
Heykel kalıplama teknikleri, modellemede kullanılan malzeme ve dökümü yapılması planlanan malzemeye göre farklılıklar gösterebilir. Örneğin klasik heykel çamuruyla çalışılan bir heykel, alçı malzemeyle ve bir seferlik döküm yapılması planlanıyorsa, genelde alçıyla, patlatma kalıp denilen, tek seferlik döküme müsaade eden bir yöntemle kalıplanır. Ancak, plastilin gibi malzemelerle ve çok detay içeren, birden çok kez dökülmesi planlanan çalışmalarda sıklıkla RTV2 kalıp silikonu kullanılmaktadır. Bu malzemeler dışında; lateks, aljinat, polyester gibi malzemelerle de kalıp alınabilmekte ama genelde alçı ve RTV2 kullanılmaktadır.
2. RTV2 kalıp silikonuyla nasıl tanıştınız? Uygulama kolaylığı ve verimlilik açısından değerlendirebilir misiniz?
RTV2 kalıp silikonuyla, malzeme deneyleri, denemeleri yapmayı çok seven ve bunu önemli bulan bir heykeltıraş olarak, bu tür malzemelerle ilgili araştırmalar yaparken tanıştım aslında. Öncelikle silikon malzeme benim için çoğaltma ve çok hassas dokuların kalıbının alınması açısından önemli. Ben genel olarak heykellerimde çok sayıda döküm yapıp bu dökümler üzerinde birtakım deneyler yaparak sonuca ulaştığım için RTV2 bana çok kolaylık sağlıyor. Kalıbını aldığım figürlerimi, büstlerimi defalarca dökerek onları birer hazır malzeme gibi kullanıyorum ve hepsiyle farklı kompozisyonlar oluşturuyorum. Böyle bir çalışma ve uygulama yöntemi açısından RTV2 dışında başka bir malzeme kullanamam sanırım.
3. RTV2 kalıp silikonuyla heykel (obje) yapımında silikonda aradığınız özellikler nelerdir?
Benim için öncelikli olan, silikonun çalıştığım malzemenin (plastilin, çamur veya alçı) yüzeyini iyi okuması ve çok sayıda döküm yapmaya olanak vermesi, yani yüksek dayanıklılığa sahip olması, bütün detayları alması ve kullanımının kolay olması açısından RTV2 silikonu ihtiyaçlarımı karşılamaktadır.
4. Heykel döküm teknikleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Heykel üretim sürecinde hangi döküm malzemelerini tercih ediyorsunuz?
Heykel dökümü özellikle teknolojinin gelişmesiyle sınırsız olanaklar kazandı diyebiliriz. Alçı, fiberglass, kompozit malzemeler, beton ve çeşitli metaller (bronz, demir, alüminyum, çelik vs.) ve birçok farklı plastik bugün döküm için kullanılabiliyor. Her bir döküm malzemesi de kendi içinde farklı kalıplama teknikleri gerektirebiliyor, örneğin yüksek sıcaklıklarda dökümü yapılan bronz gibi metaller için ısıya dayanıklı kalıplar kullanılması gerekiyor veya beton döküm için kullanılacak silikonun betona dayanıklı olması gerekiyor. Ben genel olarak son dönem işlerimde fiberglass kullanıyorum, yöntem olarak deneyselliğe ve çeşitli renk, yüzey, doku denemelerine ve demir, demir tozu, beton gibi başka malzemelerle karıştırılarak ya da birleştirilerek kullanılmaya uygun olduğu için ve sonuçta çıkan iş sağlam ve kalıcı olabildiği için bu malzemeyi tercih ediyorum.
5. Heykellerinizi yaparken kıvamlaştırıcı (Thixotropic Thickening Agent / Tixo) uygular mısınız? Bu uygulamada nelere dikkat edersiniz?
Kalıp alırken genelde tixo kullanıyorum, silikon çok akışkan bir malzeme olduğu için figür gibi dikey formların kalıbını alırken bu akışkanlığı kontrol altına almak gerekebiliyor, bu durumlarda tixo hem silikonun akışkanlığını azaltıyor hem de yapısını bozmadığı için dokuları, detayları kalıplamak mümkün olabiliyor.
6. Kullanmış olduğunuz kalıp silikondan ne kadar memnun kaldınız? Bizi çevrenize tavsiye eder misiniz?
Silikon biraz pahalı bir malzeme olduğu için çok fazla harcamaya ya da israf etmeye gelmeyen bir malzeme. Piyasada pek çok farklı RTV2 markası ve örnekleri var, kimi zaman daha ucuz daha ulaşılabilir olanlara yönelmek gibi eğilimler de olabiliyor ama Craft’ın ürünlerinde sürpriz yaşamadığım ve her seferinde aynı kaliteyi bulabildiğim için RTV2 kalıp silikonda Craft’ı tercih ediyorum. Bu anlamda standartlara ve her kullanımda aynı kalitede ürün kullanmaya önem veren herkese bu markayı gönül rahatlığıyla öneririm. Bizim gibi üretim ve hammadde konusunda dışa bağımlı ve kur konusunda sorunlar yaşayan ülkelerde bu tür kaliteli malzemelere ulaşmak gün geçtikçe zorlaşsa da bu sorunların aşılacağını ve böyle markaların kalıcı olacağını düşünüyorum.
"RTV2 Kalıp Silikonu Uygulama Alanları" konusu ile ilgili merak edilenleri yazımızda okuyabilirsiniz. RTV2 kalıp silikonu ve uygulanan
Devamını OkuSilikon döküm yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için bu yazımızda derledik. Silikon döküm nasıl yapılır bu yazımız
Devamını OkuRTV2 kalıp silikonu, oda sıcaklığında kürleşen çift komponentli bir silikon türüdür. Kaliteli RTV2 silikonu ve RTV2 işlevinin de
Devamını OkuPoliüretan nedir ve poliüretan sistemleri nasıl bir avantaj sağlar sizin için derledik.Poliüretan için detaylı bilgiler için tıkla
Devamını Oku