Bilgilendirme

RTV2 kalıp silikonu ile ilgili bilgilendirici videolarımızı izlemek için tıklayın…

Bilgi Talep Formu Diğer Kampanyalar Online Katalog

RTV2 Kalıp Silikonu Teknik Terimler

Size uygun bir kalıp silikonu arıyorsunuz ama tam olarak ne aradığınızı bilmiyor musunuz? RTV2 kalıp silikonu tercih ediceksiniz fakat terimlerin ne olduğunu bilmiyorsanız RTV2 kalıp silikonu teknik terimler ile birlikte bilgi sahibi olabilirsiniz.

Uzmanlarımız tarafından yazılan teknik terimler ile bilgi sahibi olabileceğiniz gibi merak ettiğiniz konularda iletişime geçebilirsiniz.

Teknik Terimler

RTV (Room Temperature Vulcanizing): Türkçe karşılığı ‘‘Oda Sıcaklığında Kürleşen(Oda Sıcaklığında Donan)’’ anlamına gelir.

RTV2 ‘‘2’’: RTV2 isminde kullanılan ‘‘2’’ rakamı maddenin çift komponentli bir kimyasal yapıya sahip olduğu anlamına gelir.

Vulcanization: Türkçe olarak ‘‘Kürleşme ve Donma’’ anlamına gelmektedir. Kürleşme, kimyasal bir reaksiyon veya fiziksel etkinin gerçekleştiği ve daha sert veya daha kararlı bir bağlantı (yapışkan bir bağ gibi) veya madde (beton gibi) ile sonuçlanan bir süreçtir.

Shore A: ‘‘Shore (Şor)’’ terimi esnek malzemelerin yumuşaklık ve sertlik değerlerini tanımlamak için kullanılır. Shore A değeri genel olarak yumuşak malzemelerin sertliğini temsil eder.

Shoremetre: Bu cihazın bir diğer ismi Durometre’dir. Kürleşme (Donma) işlemini tamamlamış RTV2 silikonun shore (yumuşaklık/sertlik) değerini öğrenebilmek için Shoremetre kullanılmalıdır.

Addition Cure: ‘‘Platin Bazlı’’ silikondur. Addition Cure RTV2 silikon A komponent ve B komponent karışım malzemesi ile hazırlanmaktadır. Platin Bazlı RTV2 silikonların kullanım alanları başlıca; gıda ile temasa uygun kalıp yapımı, insan cildinden kalıp, medikal ürünler, prototip uygulamaları, hiperrelastik heykel yapımı, plastik makyaj uygulamaları, transfer baskı, elektronik kaplama, kuyumculukta kullanılan kalıp yapımı, otomotiv yedek parça imalatı gibidir.

Komponent: Türkçe’ de ‘‘Bileşen’’ anlamına gelmektedir. Bir bileşiği ya da karışımı ortaya çıkarmak için kullanılan her türlü yapıyı oluşturan parçaya verilen isimdir.

Condensation Cure: ‘‘Kalay Bazlı’’ silikondur. Condensation Cure RTV2 silikonlar ise; kalay bazlı katalizörler ile kürleşir. Kullanım alanlarına göre farklılıklar gösteren Condensation Cure RTV2 silikonlarda da farklı yumuşaklık/sertlik değerleri bulunmaktadır. Başlıca kullanım alanları; mobilya ve iç dekorasyon aksesuarları, ayakkabı tabanı, vitrifiye, kültür taşı, saksı, hediyelik, sanat, sabun, mum, kokulu taş gibi hobi kalıpları ve düğme imalatı gibidir.

Katalizör: Donma (Kürleşme) işlemini hızlandırmak için kullanılmaktadır. Condensation silikona belirli ölçüde katalizör eklenerek silikonun donmasına yardımcı olan kimyasaldır. Addition Cure RTV2 silikon A komponent ve B komponent karışım malzemesi ile kürleşmektedir.

Tixo (Thixotropic Thickening Agent): Tixo ”Kıvam Arttırıcı’’ olarak bilinmektedir. Tixo’nun kullanım amacı akışkan olan silikonu daha yoğun ve daha az akışkan hale gelmesini sağlamaktır. Bu sayede dikey/yatay ya da sabit modellerin kalıbı alınırken silikonun akışkanlığını azaltarak kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Viskozite (Viscosty): Sıvıların akmaya karşı göstermiş olduğu dirence ‘‘Viskozite’’ denir. Silikonda shore(sertlik) değeri yükseldikçe silikonun viskozitesi (akışkanlığı) azalmaktadır. Shore değeri azaldıkça silikonun viskozitesi (akışkanlığı) artar.

Yoğunluk (Density): Bir maddenin yoğunluğu maddenin kütlesi ve ne kadar yer (hacim) kapladığıyla ilgilidir. Kütle/hacim hesabıyla yapılmaktadır. Kütlesi ve boyutu olduğu için her madde kendi karakteristik yoğunluğuna sahiptir.

Gerilme Mukavemeti (Tensile Strength): Bir silikonu iki taraftan çektiğinizde oluşan dirence gerilme mukavvemeti adı verilmektedir.

Yırtılma Mukavemeti (Tear Strength): Yırtılma mukavemeti belirli koşullar altında bir yırtığı başlatmak, sürdürmek veya yaymak için gereken karşı koyma kuvvetidir.

Çekme Payı (Shrinkage): Kürleşme sırasında ortaya çıkan silikonun ağırlık ve boyutlarının azalmasıdır. Condensation tipi kalıp silikonlarda çekme payı bulunmaktadır.

Katalizör Karışım Oranı (Mix Ratio): Silikona karıştıracağınız katalizör oranı ortam şartları, nem ve hava sıcaklıklarına göre değişim göstermektedir. Nem ve hava sıcaklığı arttığında katalizör oranı azaltılırken, nem ve hava sıcaklığı azaldığında ise katalizör oranı artmaktadır.

Uzama (Elongation): Bir diğer adı ‘‘Esneklik’’, bir cismin üzerine kuvvet uygulandığında cismin şeklinin değişmesi; kuvvet kaldırıldığında cismin ilk haline gelmesidir. Esnek nesnelere örnek olarak kalıp silikonu, yay ve sünger verilebilir.

Operasyon Süresi-Dakika (Working Time-Mins): Silikon ve katalizörün karıştırılmasından sonra, karışımın akışkanlığını koruyup, rahatça çalışmayı sağladığı zaman ayarı anlamına gelmektedir. Belirtilen operasyon süresinin geçmesi durumunda; silikon jelleşir, topak oluşumu başlar ve zaman geçtikçe çalışmayı zorlaştırır.

Kürleşme Süresi-Saat (Curing Time-Hours): Karışımınızı objenizin üzerine döktükten sonra silikonun donma işlemini tamamlayacağı saati belirlemektedir.

Vakum Sistemi: Silikon ve katalizör karışımı sırasında oluşan fazladan hava kabarcıklarını atmaya yarayan sistemdir. Motor, hazne ve pleksi kapakla birlikte 3 ana ekipmanın birleşiminden meydana gelmektedir.  

Kalıp Havuzu: Silikonu dökeceğiniz objeyi önceden hazırlamış olduğunuz bir kutunun (kalıp havuzunun) içine yerleştirmelisiniz. Silikonu objenin üzerine döktüğünüzde silikonun kenarlara yayılmasını engellemek için kullanılan bir yöntemdir.


Son Yazılar

servo-motor-ve-suruculeri-1611834145.jpg

RTV2 Kalıp Silikonu Uygulama Adımları

"RTV2 Kalıp Silikonu Uygulama Alanları" konusu ile ilgili merak edilenleri yazımızda okuyabilirsiniz. RTV2 kalıp silikonu ve uygulanan

Devamını Oku
dokum-yapilirken-dikkat-edilmesi-gerekenler-1676038610.jpeg

Döküm Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Silikon döküm yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için bu yazımızda derledik. Silikon döküm nasıl yapılır bu yazımız

Devamını Oku
rtv2-silikon-kaucuk-nedir-1676039915.jpeg

RTV2 Silikon Kauçuk Nedir?

RTV2 kalıp silikonu, oda sıcaklığında kürleşen çift komponentli bir silikon türüdür. Kaliteli RTV2 silikonu ve RTV2 işlevinin de

Devamını Oku
poliuretan-ve-poliuretan-sistemleri-nelerdir-1639644510.jpg

Poliüretan ve Poliüretan Sistemleri Nelerdir?

Poliüretan nedir ve poliüretan sistemleri nasıl bir avantaj sağlar sizin için derledik.Poliüretan için detaylı bilgiler için tıkla

Devamını Oku

Bizimle İletişime Geçin

×
Avatar

+90 542 570 84 04

Sinan Can HORASAN


Avatar
Avatar

+90 536 771 50 33

Buket HALİS


Avatar
Avatar

Form